JOLIE HOLLAND – HAUNTED MOUNTAIN

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Cinquefoil Records
Distr.: Sonic RendezVous

Singer-songwriter Jolie Holland werd op 11 september 1975 geboren in Houston, Texas maar verhuisde meerdere keren in Amerika, achtereenvolgens naar Austin, New Orleans en San Francisco tot ze de Verenigde Staten verliet om naar Vancouver in Canada te gaan. Daar richtte ze in 1999 samen met Frazey Ford, Samantha Parton en Trish Klein de folkformatie ‘The Be Good Tanyas’ op maar ze verliet de band nog vooraleer hun eerste album “Blue Horse” in 2000 op de markt uitkwam.

Jolie Holland ging terug naar San Francisco om daar haar solocarrière te lanceren en te bezegelen met de release van haar debuutalbum “Catalpa” in 2002. Daarna volgden nog zes andere soloplaten met “Wine Dark Sea” uit 2014 als laatste studioalbum. In 2017 bracht ze met “Wildflower Blues” ook nog een duoalbum uit met Samantha Parton, haar ex-collega bij ‘The Be Good Tanyas’.

In haar solowerk combineert Jolie Holland countrymuziek met elementen uit de jazz-, blues-, rock- en folkmuziek. Dat is ook nu weer het geval op haar splinternieuwe plaat “Haunted Mountain” waarop ze negen nieuwe tijdloze eigen composities heeft verzameld. De twee nummers “Haunted Mountain” en “Won’t Find Me” werden meegecomponeerd door collega-songschrijvers, respectievelijk haar levenspartner Buck Meek, de gitarist van de Texaanse popformatie ‘Big Thief’ en de uit Nashville afkomstige folk- en soulzangeres Emily Clement. De albumtiteltrack klinkt als een folktraditional met country-invloeden door de klanken van een pedal steelgitaar, een ballad die meteen vertrouwd in de oren klinkt zoals u zelf kunt horen op de tweede bijgevoegde audiovideo.

Jolie Holland schrijft ook politiek geïnspireerde songs en is een fervente feministe wat hier o.a. blijkt uit het op de eerste video te horen nummer “Orange Blossoms” waarin de zin ‘every single soul on this spinning globe is captive to this dick measuring contest’ duidelijk weergeeft wat deze muzikante over de hedendaagse mannenmaatschappij denkt. In het samen met Buck Meek gezongen romantische duet “Highway 72” bezingt ze met haar aan Lucinda Williams herinnerende doorrookte en doorleefde stem een leven dat in de marge wordt geleefd. Dat is een thema dat haar blijkbaar bezighoudt want ze rakelt het opnieuw op in de albumafsluitende song “What It’s Worth”.

In het begin van de plaat fluistert ze heesjes haar songtekst op een sober en deels akoestisch geïnstrumenteerd nummer “2,000 Miles”. Het daaropvolgende “Feet On The Ground” is een experimenteel en psychedelische song die gevuld wordt met allerlei rare geluiden en klanken. De songs die ons eigenlijk het meest kunnen bekoren zijn “Haunted Montain”, “Me And My Dream” en vooral het beklijvende “One Of You” dat Jolie Holland erg intiem en mooi brengt. Tot slot nog een opmerkelijk gegeven over dit album: haar vriendje Buck Meek heeft in augustus 2023 een eigen soloplaat uitgebracht met dezelfde titel “Haunted Mountain”.

(valsam)